Op weg naar een duurzamere Brienenshof

Zou je graag je huis willen verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je jouw omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat? Of heb je andere ideeën over hoe onze wijk duurzamer in te richten? Maak dan kennis met het “Buurtinitiatief Brienenshof Duurzaam”, een project vanuit enkele bewoners van de wijk Brienenshof. Wij willen enerzijds de huizen verduurzamen door isolatie, energieopwekking en andere aanpassingen en anderzijds kijken hoe we in de wijk omgaan met wateroverlast, verdroging, hittestress en een ongezonde omgeving. Bij voldoende belangstelling willen we projecten opzetten om de duurzaamheid en de gevolgen van het klimaat aan te pakken.

Lees meer in het artikel: Op weg naar een duurzamere Brienenshof

Evenementen / Informatieavonden 2022-2023

22-03-2023 Pubquiz in het kader van Duurzaamheid

Woensdag 22 maart was de eerste pubquiz met als thema “Duurzaamheid”. 20 deelnemers verdeeld over vijf teams namen deel aan deze informatieve avond en bepaalden o.l.v. Alie en Johan wie de winnaar werd en het recht had op een gratis consumptie. Deze avond is zeer goed ontvangen en is zeker voor herhaling vatbaar!

Hieronder vind je de belangrijkste bronnen van informatie die die avond gebruikt zijn.

KLIK HIER

15-02-2023 Info avond Warmtecamera en openbaar groen.

Er zijn van een aantal huizen warmtebeelden gemaakt, in dit verslag vind je daarvan de resultaten. Daarnaast is er gesproken over openbaar groen en hoe dat anders zou kunnen worden onderhouden.

KLIK HIER

Overzicht Activiteiten 2022

KLIK HIER

23-11-2022 Informatieavond Groendak

De firma Groendak houdt voor onze buurt een presentatie en beantwoordt alle denkbare vragen over een groen dak. Mocht je belangstelling hebben voor een gezamenlijk project neem dan contact met ons op via brienenshof@duurzaamheid.nl.

12-10-2022 Informatieavond Hemelwater en Groen dak

Op 12 oktober 2022 was er weer een informatie bijeenkomst, deze keer ging het over hemelwater en groene daken. Zo’n 25 buurtbewoners kwamen naar “Bij Tante” om naar de presentatie van Lanny Olie, van ‘NLgaat.nu’ te luisteren. Het was een heel levendige en praktische avond met aan het einde zelfs een korte demonstratie hoe je de regenpijp kan afkoppelen.

22-06-2022 Informatieavond Integrale aanpak

Hoe kan je het beste te werk gaan bij een brede aanpak van de verduurzaming van je woning? Welke volgorde is het beste? Wat kost het en voor welke subsidies kom ik in aanmerking. Allemaal vragen die Alex van der Klift van Energy Solutions beantwoordt middels bijgaande presentatie.

KLIK HIER

20-04-2022 Informatieavond Warmtepompen

Hoe kan je het beste te werk gaan bij een brede aanpak van de verduurzaming van je woning? Welke volgorde is het beste? Wat kost het en voor welke subsidies kom ik in aanmerking. Allemaal vragen die Alex van der Klift van Energy Solutions beantwoordt middels bijgaande presentatie.

KLIK HIER

23-02-2022 Algemene Informatieavond

Dit is de tweede keer dat de buurt bijeen komt. Deze keer gaan we wat gerichter in op de mogelijkheden van verduurzaming van de woning en klimaatadaptatie in de wijk. De tweede helft van de avond bestaat uit een discussie in groepen.

LINK naar presentatie en verslag .

17-11-2021 Eerste (online) bijeenkomst over verduurzaming

De allereerste bijeenkomst met al meteen een goede opkomst. Er is veel informatie en discussie, het thema leeft echt in onze buurt en dat stimuleert de kerngroep het initiatief verder uit te bouwen. Een verslag vind je via de link.

KLIK HIER

Algemene Informatie

21-06-2023 Informatie subsidie groendak

Op 21 juni was er een open groendak avond. Op twee adressen konden buurtbewoners bekijken hoe een groendak er uitziet en kon men aanvullende informatie krijgen.

17-10-2022 integrale aanpak

Een groepje bewoners heeft er voor gekozen zelf een rapport op te stellen met de focus op isolatiemaatregelen en informatie over warmtepompen en dit te delen met wijkbewoners.

We denken dat het rapport ook goed bruikbaar is voor wijkbewoners waarvan de woningen in de periode 1990- 1992 zijn gebouwd, omdat hier grotendeels dezelfde bouwvereisten op van toepassing waren.

KLIK HIER

23-11-2022 Informatieavond Groendak

De firma Groendak houdt voor onze buurt bijgaande presentatie en beantwoordt alle denkbare vragen over het een groen dak. Mocht je belangstelling hebben voor een gezamenlijk project neem dan contact met ons op via brienenshof@duurzaamheid.nl.

KLIK HIER

10-05-2022 Kleine maatregelen en bespaartips

Ook kleine maatregelen / bespaartips helpen bij het energiezuiniger en comfortabeler maken van je woning. Waarschijnlijk heb je al een maatregelen genomen en adviezen ter harte genomen. In deze lijst kun je de punten aankruisen, die voor jou nog interessant zijn om uit te voeren.

KLIK HIER

08-01-2022 Klimaatadaptatie

Wil je jouw omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat?

Denk hierbij aan het inspelen op langdurige en hevige regenbuien, hoge temperaturen en droogte waarmee we  te maken (kunnen) hebben.  Maar ook je omgeving comfortabeler maken voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Dit betekent de omgeving aanpassen en je voorbereiden op de gevolgen van het veranderende klimaat, dit noemen we ook wel klimaatadaptatie.

Wat kan jij zoal doen in je eigen tuin, alle beetjes helpen!

KLIK HIER

19-12-2021 Informatiepakket Isolatie Gemeente Overbetuwe

Goede woningisolatie kan u honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening. U krijgt een comfortabelere woning én u draagt uw steentje bij aan het milieu. Om u daar een handje bij te helpen, organiseren gemeente Overbetuwe en Regionaal Energieloket een isolatieactie voor haar inwoners

KLIK HIER

19-12-2021 Tussen Kolen en Parijs

Vele druppels hollen de steen uit. We denken vaak dat de energietransitie alleen met grote stappen kan, maar de groei van zonne-energie ontstond toch voor een groot deel doordat miljoenen mensen zonnepanelen op hun dak namen. Veel kleine stappen hebben samen ook veel effect. Juist lokaal is daar meer draagvlak voor.
Artikel Tussen Kolen en Parijs, KLIK HIER

Handige Links

Gemeente Overbetuwe. Wilt u weten wat u thuis kunt doen om duurzamer te zijn? Of welke ideeën er in de gemeente zijn? Bekijk hier alle informatie over een duurzaam Overbetuwe.